Nortreff

Prosjekt 5188-29  ”Nortreff”. Brødrene Kristiansen, Vågos.

 

Hoveddimensjoner.

Lengde over alt                            65,89 m.

Perpendikulærlengde                   59,13 m.

Bredde                                         10,06 m.

Dybde i riss til hoveddekk            5,64 m.

Dybde i riss shelterdekk                8,22 m.

Lastekapasitet                            Ca 15.000 hl.

 

Rederiet: Det var brødrene Leif og Knut Kristiansen som satte i gang ombyggingen av hvalbåten ”Nortreff”. På  slutten av 1950 og begynnelsen av 1960 ble det levert to store hvalbåter fra Fredrikstad Mek. Verksted. Det var ”Star 1” til Jhares rederi og ”Nortreff” til Melsom i Larvik. Begge to hadde  dieselmotordrift. Det var store båter som var godt utstyrt.

På begynnelsen av 1970 var begge båtene lagt i opplag og ble til salgs. Hvalfangsten var slutt og  rederiene hadde ikke noe annet disse båtene kunne brukes til. Vi var med i møte med rederiene Jhare og Melsom og forhandlet om kjøpe av en av båtene. Brødrene Kristiansen kjøpte ”Nortreff” for å bygge den om til snurper.

 

Ombyggingen.

Fiskerstrand og Eldøy fikk jobben med å prosjektere ombyggingen til snurper. Det ble påbygget et shelterdekk. De eksisterende høytanker for diesel samt rom for bremsene for hvallina ble bygget om til lastetanker for lodde.   

Eksisterende maskineri ble tatt ut og to nye SKL motorer ble montert inn sammen med nytt gear og propellanlegg. Lastekapasiteten ble på ca15.000 Hl. og ”Nortreff ” ble på den tiden den største snurperen i den norske fiskeflåten.

”Nortreff” ble etter noen år solgt til en utenlansk reder. Etter noen år ble den kjøpt tilbake igjen til Norge, men forsvant til slutt ut av den norske fiskeflåten.

Ombyggingen av fartøyet for brødrene Kristiansen ble utført på et mindre verft på nordmøre.

Seinere ble ”Star 1”, den andre store hvalbåten til Jhare kjøpt av rederiet Sætremyr, Reidar Sætremyr. Den ble bygget om til tunfisksnurper og fikk navnet ”Sun Tuna”. Dette var nok de to siste hvalbåtene som ble kjøpt og bygget om til fiskeri. Før dette var det mange hvalbåter som ble bygget om til fiskefartøy her i distriktet.

 

Ålesund 26.03.2014, revidert 03.11.2014 / 21.11. 2014.

Per Kverndokk

  • Nortreff